המדריך המקיף ללימודי סאונד

המדריך המקיף ללימודי סאונד

ספר סאונד חדש של אלון אדירי בשם, “המדריך המקיף ללימודי סאונד” יצא לאור בחודש האחרון. הספר מחולק לשלושה חלקים, הראשון – יסודות בסאונד, השני עוסק בהקלטות והשלישי במיקס ומאסטרינג.
הספר הוא ספר דיגיטלי, מלא בדוגמאות והסברים מעשיים. לאלון ניסיון רחב כטכנאי סאונד ומפיק הן בארץ והן בחול, בעשור האחרון אלון הוא חלק מסגל ההוראה של בית הספר מיוזיק, הילד של כל הידע הנרחב הזה הוא הספר שלפניכם, “המדריך המקיף ללימודי סאונד”.

המדריך המקיף ללימודי סאונד

אלון, כיצד נולד הספר “המדריך המקיף ללימודי סאונד”?

הספר התחיל בעצם כמערכי שיעור בסיסיים אותם הכנתי לתלמידיי, במסגרת שיעורי הסאונד שהעברתי ב’מיוזיק’ – בית ספר גבוה ללימודי מוזיקה – בו אני אחראי על לימודי הסאונד. הגרסאות הראשונות הכילו ראשי פרקים בלבד, אך עם הזמן התווספו לראשי הפרקים תכנים רבים. לפני כשלוש שנים, הבטתי בתכנים שנאספו והבנתי שהם מסוגלים להוות בסיס לספר. נזכרתי בימי נערותי, בבאר-שבע, כאשר הצמא לידע בנושא סאונד היה עצום, אך לא היה לי ולו מקור מידע אחד נגיש. חשבתי לעצמי שספר ללימודי סאונד בתקופה זו היה חוסך לי מספר שנים של למידה ו’השתפשפות’ בשנותי הראשונות בלונדון, אליה הגעתי לאחר שירותי הצבאי. המחשבה הבאה שעלתה במוחי הייתה שגם היום המצב די דומה. מספר הספרים בעברית, בנושא סאונד, קטן ביותר. משם, ההחלטה לגבי הפיכת מערכי השיעור לספר דיגיטלי, שיהיה נגיש, הן כלכלית והן גיאוגרפית, לכל המתעניינים בנושא מרתק זה, הייתה קצרה.

ספר לנו על תהליך הכתיבה.

כבר לפני תחילת העבודה על הספר, היו קיימים כאמור תכנים רבים אותם כתבתי, אך אלו היו חסרים עמוד שדרה שיחבר אותם לספר אחד. היו חסרים גם כמה מאות תמונות ואיורים שנדרשו בכדי להמחיש את ההסברים בספר. לשם כך, הייתי צריך ללמוד לעבוד עם תוכנות גרפיקה שונות ולצלם כמות עצומה של תמונות. להבדיל מספרים שנכתבו על-ידי טכנאי סאונד ידועים ונפלאים, אשר לא לימדו את הנושא ולו יום אחד בחייהם, הייתה לי את הפריבילגיה לבדוק אלו הסברים עובדים יותר ואלו פחות על תלמידיי, ולתקנם ולשפרם במידת הצורך. האמת היא שכחודש לפני הוצאת הספר עדיין החלפתי תכנים שעבדו טוב יותר בכיתה בתכנים שהיו פחות מובנים לתלמידים. הספר שינה את צורתו ואת תכניו במהלך כתיבתו מספר פעמים. עם זאת, הקו שהנחה אותי לכל אורך כתיבת הספר היה של שילוב בין הקניית ידע מעמיק לקורא לבין הקניית יכולת מעשית אשר תעזור לו לשפר את איכות עבודתו לאין ערוך. מלבד ההיבט הפדגוגי וההקפדה להשתמש בהסברים שיהיו נהירים לקורא, היה חשוב לי לחלוק עמו מהניסיון המקצועי שצברתי במהלך 27 שנות עבודה בתחום.

מדוע בחרת בפורמט דיגיטלי להוצאת הספר?

מפני שאנו חיים בעידן דיגיטלי. אני חושב שניתן להקביל בין שאלה זו לבין השאלה מדוע רובנו מעדיפים להשתמש כיום במערכות הקלטה דיגיטליות במקום באולפנים אנלוגיים. היתרונות של ספרים דיגיטליים על פני ספרים מודפסים הם רבים מלהזכיר. נתחיל באחד הנושאים שתמיד מעניינים אותנו – מחיר המוצר. עלות הייצור וההפצה של ספר דיגיטלי נמוכה יותר מעלות הייצור וההפצה של ספר מודפס, ולכן מאפשרת את מכירתו במחירים נמוכים יחסית. גם לאפשרויות של שימוש בתמונות ואיורים בצבע ולחלוקת הספר לשלושה חלקים אותם ניתן לרכוש בנפרד, דברים שבספר מודפס היו על גבול הבלתי אפשרי, היה משקל בהחלטתי. אני מאמין שהספרות המודפסת עוברת תהליך זהה לזה שעברו הפורמטים הפיזיים בעולם המוזיקה (תקליטים וקומפקט דיסקים), וכבר כעת, במקומות רבים בעולם, הספרים הדיגיטליים נמכרים יותר מספרים מודפסים. מדהים לחשוב שטאבלט אחד מסוגל להכיל את כל הספרים הנמצאים בספרייה עירונית ממוצעת…

אלון, אתה יכול לספר לנו קצת על התוכן של כל חלק?

  • החלק הראשון – “יסודות בסאונד” – עוסק בהקניית יסודות תיאורטיים לצורך הבנת התופעות הפיזיקליות הבסיסיות המתרחשות בשטח הסאונד, כמו גם להכרת סביבת האולפן והמכשירים האנלוגיים והדיגיטאליים בהם משתמשים לעשיית מוזיקה.
  • בחלקו השני – הקלטות, עוסק בדרכי הקלטתם של כלי נגינה שונים. המדריך מסביר את עקרונות וטכניקות ההקלטה השונות של כלי נגינה אותם נקליט לרוב באולפנים מקצועיים – מערכת תופים, פסנתר כנף, כלי קשת וכלי נשיפה. כמו כן ישנם הסברים נרחבים גם לגבי הקלטתם של כלים שונים בסביבת האולפן הביתי כמו גיטרות אקוסטיות וחשמליות, בס, כלי הקשה שונים, פסנתר וכמובן שירה.
  • החלק השלישי – “מיקס ומאסטרינג” – חציו הראשון של הספר נקרא מעבדי צליל ואפקטים, ובו לומדים להכיר לעומק את המכשירים השונים אשר ישמשו אותנו בתהליכי המיקס והמאסטרינג. יהיו אלו מעבדי הצליל – פילטרים ויחידות EQ, קומפרסורים ואקספנדרים, והאפקטים – מכשירי הדהוד (ריוורב), מכשירי השהיה (דיליי), קורוס, פלנג’ר, פייזר ועוד. בחציו השני נלמד על מהותם של תהליכי המיקס והמאסטרינג, וכיצד אפשר לשפר את איכות התוצרים הסופיים שלנו.

 

אפשר לקנות את הספר אך ורק באתר – http://www.soundz.co.il/

המחירים של החלקים השונים הם:

חלק א’ – יסודות בסאונד – 30 ש”ח
חלק ב’ – הקלטות – 35 ש”ח
חלק ג’ – מיקס ומאסטרינג – 40 ש”ח

 

סאונד הקלטות